Hva er smarthus?

Det har vært en rivende utvikling i teknologien for smarthus og det kommer stadig nye elementer på markedet som gjør smarthus smartere.

For fem år siden kalte man det gjerne for smarthus så lenge man hadde lys- og varmestyring.

Men er det fremdeles slik at om man har et trådløst eller kablet lys- og varmestyrings-system som KNX, Z-wave, ZigBee, xComfort med flere, at man kan kalle det et smarthus?

Vi hos Artius mener at et smarthus er så mye mer enn dette. Det er når man integrerer alle de riktige systemene og komponentene og får disse til å snakke sømløst sammen at man virkelig får et smart hus.

Smarthus er for oss et samlebegrep for et moderne bygg som innbefatter flere systemer og produkter som henger sammen i harmoni.

 

 

Intuitivt og tilgjengelig

Et smarthus må være intuitivt og tilgjengelig. Med det mener vi at hvem som helst skal kunne bruke løsningen og få en god opplevelse av smarthuset. Avanserte brytere, fjernkontroller og apper som er enkle å forstå for alle er med på å gjøre smarthus intuitivt. Hvor man finner knappene som kontrollerer smarthuset, og hva de gjør for oss, er det som bestemmer tilgjengeligheten av smarthusløsningene.

Dersom tilgjengeligheten av løsningene er for dårlig vil de ofte bli mindre brukt. Om man må ta opp telefonen for å styre musikken vil føles mindre tilgjengelig enn når man med en forhåndsprogrammert knapp på veggen aktiverer favorittmusikken sin, eller bruker en lett tilgjengelig fjernkontroll.

Så hvordan gjøre smarthus mer tilgjengelig?

For Artius går det ut på å se på den totale løsningen i hvert enkelt rom. Vi ser på hva rommet brukes til, hvordan det brukes og hvordan vi beveger oss i rommet. Vi må tenke på den totale opplevelsen av smarthuset.

Smarthus-løsninger

Det er mange valg og mye å tenke på når en skal i gang med smarthus.

Skal det være kablet, trådløst eller gjerne begge deler? Det finnes titalls systemer der ute som bygger på KNX, Z-Wave, ZigBee, xComfort med flere., alle med lovnad om svært mye. I tillegg finnes det flere tusen produsenter av enkeltkomponenter til smarthus. Det er tidkrevende og vanskelig å sette seg inn i alt. Det er heller ikke gitt at alle disse produktene og systemene snakker sammen, noe som gjør det enda vanskeligere å vite hva man bør velge for sitt smarthus.

Om en velger å gjøre ting selv, så vil en raskt oppdage at det tar mye tid og ressurser å planlegge og gjennomføre et smarthus. Man starter gjerne i det små med noen få moduler på et system og bygger videre med forskjellige smarte systemer og løsninger. På sikt vil man gjerne komme til et veiskille hvor en ønsker å få alle smarthus-løsningene samlet under ett kontrollsystem.

Utfordringer som manglende samspill mellom smarthus-produkter vil da måtte løses, og man blir gjerne tvunget til å skifte ut produkter med andre produkter som er lettere integrerbar i systemet man ønsker å bruke. Profesjonelle aktører som Artius forstår denne problemstillingen, og vi vil ta høyde for videre utbygging etter hvert som teknologien utvikles.

Uavhengig av om en ønsker å gjøre ting selv eller få noen profesjonelle til å gjøre det, så er det lurt å snakke med noen som har god kunnskap innenfor flere ulike systemer og produkter. Det er viktig å satse på noen som holder seg oppdatert på utviklingen innenfor smarthus. Det kan spare deg for tid, frustrasjon og ikke minst penger.

Vi i Artius har mange års erfaring og kompetanse innenfor smarthus. Vi vet hvilke produkter og systemer som snakker sammen, og hvilke som ikke gjør det. Vi har fokus på hvilke systemer og løsninger som fungerer for ulike behov. Vi vet også at det som virket i fjor ikke nødvendigvis er den beste løsningen i år eller for ditt behov. Det å være produkt nøytrale, slik som vi er, gjør oss bedre egnet til å ta objektive valg når en velger smarthus løsninger. Vi tar, så godt det lar seg gjøre, høyde for utvikling når vi planlegger ditt smarthus.

Mange leverer løsninger basert hva som fungerte i fjor eller året før, og tenker at det fungerer like bra nå, uten at det nødvendigvis er tilfellet. Med nye komponenter som stadig lanseres vil det alltid kunne være forbedringer å gjøre når vi planlegger neste smarthus sammenlignet med det forrige.

En tradisjonell installatør bruker ikke mye tid på å utforske markedet for nye produkter og muligheter, men stoler på at sine faste leverandører kommer med produkter som er innovative og har god kvalitet til en fornuftig pris. Problemet er at mange leverandører er gjerne bare importør av produkter fra håndfull produsenter, og ønsker selvfølgelig i størst mulig grad å selge sine produkter.

Vi har mange leverandører i både inn- og utland, uten å være låst til noen. Samtidig utforsker vi markedet kontinuerlig etter nye og bedre produkter. Siden vi er produktnøytrale kan du være sikker på at vi gjør vårt ytterste for å finne den beste løsningen for deg. Ved store prosjekter velger vi ofte å handle fra en stor andel av våre leverandører. Dette er med på å øke konkurransen og fremmer innovasjon i bransjen. Ved å ha flere leverandører kan man få til et bedre sammensatt smarthus og man unngår å kaste bort penger ved å satse på feil produkter i utgangspunktet.

Smarthus i praksis

For at alle de ulike systemene skal kunne snakke sømløst sammen er det viktig at de forstår hverandre. Vi har merket oss at flertallet av systemene vi leverer har Control4 som toppsystem. Rett og slett fordi vi syntes at det er overlegent andre kontrollsystemer på markedet i dag. Andre toppsystem vi har levert er blant annet HomeSeer og Sensio baserte.

Selv om enkelte systemer ikke snakker samme språk vil et kontrollsystem som Control4 fungere som tolk og bindeledd for de forskjellige systemene som sørger for et velfungerende smarthus. Hvorfor vi mener at Control4 er bedre blir tema i en annen artikkel.

Lysstyring er gjerne det første folk tenker på når vi snakker om smarthus og det er ofte der det begynner for mange. Det finnes mange billige gjør-det-selv løsninger i dag, men dette er sjeldent systemer som er laget med et helhetlig smarthus i tankene. Her har gjerne produsenten egne produktgrupper i tankene, og optimaliserer løsningen for at deres skal fungere best. Man gjør mange endringer i lyssettingen i huset hver dag. Ved å se på våre vaner kan man programmere knapper på lysbrytere med faste lysscener, eller ved å hel-automatisere lysinnstillingene etter vår daglige rutine.

Man ønsker for eksempel ikke å blendes av kraftig belysning når man slår på lyset om natten om man skal hente seg et glass vann på kjøkkenet. Med riktig programmering kan man velge 5% belysning når man slår på lyset om natten for å ikke ødelegge for videre søvn.

Temperaturen i huset har mest å si for komforten. Med varmestyring som en del av smarthuset vil temperaturen kunne settes individuelt for hvert rom. Man kan senke temperaturen om natten og når man er på arbeid, for så å justere den opp igjen til morgenen eller man kommer hjem. Med solskjerming kan man stenge solen ute for å unngå overoppheting om sommeren, eller slippe solen inn for å varme opp på kalde dager til man har fått den hentet den energien man ønsket.

Mange ønsker å ha god kontroll over hva som skjer i og utenfor huset sitt når de ikke er hjemme. I det du forlater huset og alarmen slås på, vil alarmen umiddelbart si ifra om du har glemt å lukke et vindu eller om terrassedøren er ulåst, slik at man får sørget for at alt er lukket før man går.

Med et godt sikkerhetssystem kan man varsles på telefonen, og når som helst gjennom kamera se om det er noe aktivitet i eller rundt huset. Alarmen vil fortelle hvilke sensorer som har registrert bevegelse, eller om en knust rute, og umiddelbart ta opp video fra det aktuelle kamera i området.

 

Med elektronisk dørlås kan man om man er bortreist se hvem som ringer på døren og velge å snakke med dem. Man kan låse opp døren fra en knapp på telefonen dersom det skulle være en håndverker man ønsker å slippe inn, eller om det er en i familien som kommer på besøk før du har rukket å komme tilbake fra arbeid. Man kan også lage midlertidige adgangskoder etter behov, med tilgang i begrenset tidsrom

Underholdnings-systemer er kanskje det viktigste området å gjøre mer tilgjengelig for at det skal bli tilstrekkelig brukt.

En godt programmert fjernkontroll vil være med på å gjøre underholdningen lett tilgjengelig for alle som skal bruke underholdningen i tv stuen. En fjernkontroll med fysiske knapper er ofte undervurdert og fungerer bedre enn en touch skjerm når man sitter og skifter mellom kanaler.

Mobiltelefonen og nettbrettets styrke ligger i å håndtere og formidle større mengder informasjon mot brukeren. Å lete frem spesifikk musikk er gjerne ikke like brukervennlig fra en fjernkontroll, mens å starte en fastsatt radiokanal, justere volum og lignende er lettere tilgjengelig fra en fjernkontroll enn fra en mobil.

Om man har dårlig tid om morgenen, men elsker å ha musikk på badet mens man gjør seg klar kan det programmeres en knapp med flere forhåndsdefinerte favoritter. Det gjør det like lett å slå på musikken som det er å slå på lyset. Ett trykk kan starte favorittlisten din på Spotify, mens et nytt trykk kan gi en bestemt radiokanal til forhåndsdefinert volum. Musikken kan også følge deg til andre rom enn der du startet den helt til du forlater huset, om du skulle ønske det.

Et smarthus krever altså en nøye utvalgt kombinasjon av systemer fra ulike fagfelt, leverandører og produsenter. Nøkkelen er integrasjon og samspill og at ethvert oppsett er tilpasset og programmert nøyaktig slik de som bruker smarthuset ønsker det.

Dette var bare noen eksempler på hva man kan nytte om man har smarthus. Mulighetene er ufattelig mange flere. Nøkkelen ligger i god planlegging, noe som vil forhindre uventede irritasjoner frem i tid.

Hvorfor skal man velge smarthus?

Man skal velge å gå for smarthus om man ønsker å forenkle hverdagen, øke komfortnivået og tryggheten og ikke minst få en mer lystbetont hverdag med bruk av lett tilgjengelige underholdnings systemer.

Enkelte vil nok også påstå at en skal velge smarthus for å spare strøm. Men sannheten er at det ikke er mye å spare. Om en alltid har termostater stående på 19 grader året rundt, og tidvis går rundt og fryser, så vil en sannsynligvis bruke mer strøm med smarthus. Derimot om varmen til stadighet står langt høyere enn nødvendig eller at vinduer og dører bli glemt stående åpen, så vil en kunne spare penger med et smarthus som kan senke temperaturen i rom som ikke er i bruk, eller som varsler brukeren om at vinduer eller dører står åpen lenger enn en viss tid, eller når man forlater huset. Dersom det er hyppige justeringer av temperaturen av flere i husholdningen, hvor det for eksempel varmes opp for mye og vinduer og dører åpnes, vil det kunne være noe å spare. En typisk situasjon er for eksempel at vinduer står oppe på soverom samtidig som panelovn eller varmekabler står på høy varme.

Enova sier at «En familie på fire som bor i en bolig på 120 kvadratmeter, har lyset på i cirka 49 timer hver uke. På ett år blir det 2.548 timer, noe som gir en strømregning på 2.520 kroner. Med riktig belysning og smartere bruk kan familien halvere energibruken til belysning og spare 1.260 kroner.» www.enova.no

Det er med andre ord lite å spare på lysstyring. Lysstyring handler først og fremst om å skape et behagelig og funksjonelt innemiljø hvor en trives.

Med fremtidig dyrere strøm og effekttariffer så vil det kunne komme faktorer som gjør at man med smarthus i større grad kan spare penger, men foreløpig handler nok ikke smarthus primært om energibesparelse.

En total energibesparelse på 10% eller kanskje 20% er gjerne ikke nok som et personlig argument for å investere i smarthus. Derimot som et samfunnsmessig argument har det større betydning. En EU-politiker innen energi sa på en forsamling at om hele Europa hadde redusert sitt forbruk med 20% så kunne vi lagt ned alle kullkraftverk i Europa. Dermed kan smarthus ha en samfunnsmessig fordel dersom man reduserer energiforbruket.

Hva koster smarthus?

Hva et smarthus koster er litt som å spørre hva en bil koster uten å definere type bil eller merke. Det vil være stor forskjell på en liten by-bil som bare skal brukes til og fra butikk og barnehage, og en spesiell bil som skal vekke følelse og engasjement. Det finnes mange forskjellige bilmerker, modeller og typer. Det er viktig å velge en modell som passer til behovet til den som skal bruke bilen.

Akkurat det samme kan sies om smarthus og det gjelder til og med ned på enkeltkomponent-nivå. Man kan få et standard KNX bryterpanel fra 1000,- eller man kan få skreddersydde bryterpaneler til 18 000kr.

Man kan få rimelige enkle alarmsystemer som bare har en sensor i dørlåsen, eller mer avanserte systemer som dekker hver dør og hvert vindu i huset med sensorer og kameraer.

Et såkalt billig smarthus kan fort bli en dyr løsning over tid. Mange reflekterer ikke alltid over dette: Billige komponenter koster det samme å installere som de dyre. Man ønsker derfor å installere en god komponent som har lang holdbarhet for å få lengst mulig bruk av installert utstyr før det må byttes ut. Samtidig bør man velge produkter og løsninger som lar seg integrere med ett helhetlig system. Ofte ender man opp med å måtte skifte ut de billige produktene for å senere kjøpe de produktene man egentlig skulle ha kjøpt. Ikke bare er det fordyrende, men man mister mye av gleden man har med utstyr som bare virker slik det skal.

Vi vil alltid jobbe for å finne en god løsning, som har en god kombinasjon av pris, kvalitet og innovasjon. God planlegging og åpen kommunikasjon om hva man ønsker som sluttresultat vil være med å redusere den totale kostnaden av et smarthus.

Prisen på smarthus handler derfor om hva man vil ha, hva man trenger og hva man har råd til. Spør oss om hjelp til å finne beste løsning innenfor ditt budsjett slik at hver krone når så langt som mulig.

 

Besøk oss gjerne for å se løsningene live i vårt Showroom

 

 


Gjennom vårt brede nettverk av dyktige fagfolk innen elektro, rør, tømrer, interiørarkitekt m.fl. er vi sikre på å kunne hjelpe deg hele veien frem til mål, med små så vel som store prosjekter. For ditt smarthus er det smart å snakke med Artius.

Følg oss på Facebook

©


KONTAKT OSS

Hillevågsveien 101, 4016 Stavanger

Tlf: 940 04 841

AVDELINGER